Skip to main content

Grammy-belönade sångerskan Adele är känd för sin själsfulla röst och hits som ”Rolling in the Deep”, ”Someone Like You” och ”Hello.”

Vem är Adele?

Den brittiska sångerskan och låtskrivaren Adele har sålt miljontals album världen över och är känd för låtar som ”Rolling in the Deep”, ”Someone Like You” och ”Hello”. Några månader efter examen från en scenkonstskola nära London skrev den unga talangen på ett skivkontrakt vid 18 års ålder. Efter sin debutalbum 19 från 2008, fick Adele 2009 Grammy för bästa nya artist. Hennes efterföljande album har varit massiva kommersiella framgångar, inklusive det senaste albumet 30 från november 2021. Till dags dato har den musikaliska kraften vunnit 16 Grammys och en Oscar och är den första artisten i Grammy-historien att vinna de tre största kategorierna—Årets Album, Årets Låt och Årets Skiva—två gånger. För närvarande uppträder Adele på en Las Vegas-residens som började i november 2022.

Snabba fakta

 • Fullständigt namn: Adele Laurie Blue Adkins
 • Född: 5 maj 1988
 • Födelseort: London, England
 • Make: Simon Konecki (2018-2021)
 • Barn: Angelo
 • Stjärntecken: Oxen
vacker bild på Adele

Var kommer Adele ifrån?

Adele Laurie Blue Adkins föddes den 5 maj 1988 i norra London, England. Hon är enda barnet till Penny Adkins, en ”konstig mamma” som bara var 18 vid Adeles födelse, och en walesisk far, Mark Evans, som lämnade familjen när Adele var 4 år gammal.

Uppväxt och tidig karriär

Evans behöll kontakten med sin dotter fram till hennes tonår, då hans problem med alkohol och ökande främlingskap från sin dotter orsakade att deras relation försämrades. I kontrast blev Adele nära sin mamma, som uppmuntrade sin unga dotter ”att utforska och inte fastna i en sak.”

Redan som ung utvecklade Adele en passion för musik. Hon drogs till sånger av Lauryn Hill, Mary J. Blige och Destiny’s Child. Men hennes verkliga, ögonöppnande ögonblick kom när hon var 15 år och råkade hitta en samling av Etta James och Ella Fitzgerald-skivor i en lokal butik.

Adele på Brit School

Medan hon var i skolan klippte Adele en tre-spårs demo för ett klassprojekt som till slut postades på hennes MySpace-sida. När chefer på XL Recordings hörde spåren, kontaktade de sångerskan och i november 2006, bara fyra månader efter att Adele hade tagit examen, skrev den 18-åriga på ett skivkontrakt.

Album

Adele har släppt fyra album hittills, med start med 19 från 2008. Hennes album är döpta efter åldern när hon började varje inspelningsprojekt. Både 21 och 25 tilldelades Årets Album vid Grammy Awards.

Adele skrattar

Toppsånger

Den första av Adeles sånger att hamna på listorna i Storbritannien och USA var ”Chasing Pavements”, huvudsingeln från hennes debutalbum. Sångerskan säger att hon skrev låten efter ett gräl med sin dåvarande pojkvän i en klubb i London. ”Det var sex på morgonen. Det var ingen som jagade mig, jag jagade ingen. Jag sprang bara iväg. Jag minns att jag sa till mig själv, ’Vad du jagar är du jagar en tom trottoar,'” sa hon. I Storbritannien dök den först upp på den officiella singellistan i januari 2008 och nådde nummer 2. Den nådde så högt som nummer 21 på USA

Billboard Hot 100 i februari 2009.

Adeles nummer 1-låtar på Billboard Hot 100 är:

 1. ”Rolling in the Deep”
 2. ”Someone Like You”
 3. ”Set Fire to the Rain”
 4. ”Hello”
 5. ”Easy On Me”

Grammys och andra utmärkelser

Adele har vunnit 16 Grammys av 25 totala nomineringar. Hennes senaste vinst var hennes fjärde Best Solo Pop Performance-trofé för ”Easy on Me” 2023.

Personligt liv

Adele har en son med sin ex-make Simon Konecki. Paret var i en flerårig relation som började i slutet av 2011. Den 29 juni 2012 meddelade Adele på sin webbplats att hon var gravid med parets första barn. Hon födde deras son, Angelo, den 19 oktober 2012. I april 2019 avslöjade sångerskans representanter att Adele och Konecki hade separerat. Deras skilsmässa slutfördes två år senare. Adele och Konecki fortsätter att samföräldraskap för Angelo, som nu är i förpuberteten.

Viktminskning

Adele gjorde betydande förändringar i sin kost och träningsrutiner, inklusive att lyfta vikter och göra cirkelträning, och gjorde rubriker 2019 och 2020 med foton som visade upp hennes nya fysik. Sångerskan förlorade cirka 45 kg och skämtade till och med om sin transformation under en oktober 2020 framträdande som värd för Saturday Night Live.

Nettovärde

Enligt Celebrity Net Worth uppskattas Adeles totala förmögenhet till cirka 220 miljoner dollar från och med januari 2024.

Citat

”Jag har sett människor där det styr deras liv, du vet, som vill vara smalare eller ha större bröst, och hur det sliter ner dem, och jag vill bara inte ha det i mitt liv.”

”Jag skriver inte sånger om en specifik, flyktig sak. Jag skriver om kärlek, och alla vet hur det är att få sitt hjärta krossat.”

”Jag tvivlar på att jag kommer att sjunga för alltid, för vid någon tidpunkt kommer folk inte vilja höra min musik, och jag hoppas att jag fortfarande får möjlighet att skriva sånger.”

”Jag är en stor personlighet. Jag går in i ett rum, stor och lång och högljudd.”

”Jag har aldrig varit osäker, någonsin, över hur jag ser ut, över vad jag vill göra med mig själv. Min mamma sa till mig att bara göra saker för mig själv, inte för andra.”

”Jag har sympati för mig själv, jag har sympati för [min publik], de har sympati för mig, och jag vet att vi alla är där och vet exakt hur varandra känner.”

”Etta James var första gången en röst fick mig att stanna upp med vad jag höll på med och sätta mig ner och lyssna. Det tog över mitt sinne och min kropp.”

”Jag gör inte musik för ögonen. Jag gör musik för öronen.”

”Jag har aldrig varit mer normal än jag är nu.”

”Om något bara är okej, gör jag det till en dålig sak. Jag gör inte det om det är riktigt bra.”

”Jag gillar att få mitt hår och ansikte gjort, men jag kommer inte att gå ner i vikt för att någon säger åt mig att göra det. Jag gör musik för att vara musiker, inte för att vara på omslaget till Playboy.”

Nästa artikel
Edgar Allan Poe
Biografier

Edgar Allan Poe

Redaktionen2024-06-05

Leave a Reply

Pin It on Pinterest

Share This