Skip to main content

Den kubanska skådespelerskan Ana de Armas tog Hollywood med storm med uppseendeväckande roller i Blade Runner 2049 och Knives Out.

Vem är Ana de Armas?

Efter att ha startat sin filmkarriär som tonårig teaterstudent i sitt hemland Kuba började Ana de Armas sin medverkan i den kända spanska ungdomsdramaserien El Internado 2007. En flytt till Hollywood ledde till roller i filmer som Hands of Stone och War Dogs (båda 2016) innan hon utmärkte sig i högprofilerade filmer som Blade Runner 2049 (2017) och Knives Out (2019). Efter sin roll som en modig Bond-tjej i No Time to Die (2021) tog de Armas på sig den ikoniska rollen som Marilyn Monroe i Blonde (2022).

Hur gammal är Ana de Armas?

Ana Celia de Armas Caso föddes den 30 april 1988 i Santa Cruz del Norte, Kuba.

Tidigt liv och teaterskola

Dotter till en lärare och en personalresursarbetare, de Armas tillbringade sina tidiga år med sin bror, Javier, i en liten strandstad på Kubas nordkust. Det var en miljö som främjade en aktiv barndom mestadels tillbringad utomhus. ”Jag hade aldrig en PlayStation eller ens en DVD-spelare,” berättade hon för Men’s Journal. ”Så allt jag kunde göra var att gå ut och leka med de andra barnen.”

Den livsstilen ändrades när hon flyttade med sin familj till den kubanska huvudstaden Havanna vid nio års ålder. För en flicka som en gång antog rollen som ”Baby Spice” i ett Spice Girls-coverband, påskyndade fördjupningen i storstadskulturen en önskan att uttrycka sig genom framträdanden.

De Armas gick in på Kubas nationella teaterskola vid 14 års ålder, och vid 16 gjorde hon sin långfilmsdebut i Manuel Gutiérrez Aragón-dramat Una rosa de Francia (2006). Den framväxande skådespelerskan följde upp med två filmer till, Madrigal och El edén perdido (båda 2007), men hennes hektiska arbetsschema gjorde att hon kom i konflikt med sina lärare, och hon lämnade skolan vid 18 års ålder för att fortsätta sin karriär i Spanien.

Spanska filmer och TV-program

Trots att hon anlände till ett okänt land med få kontakter och bara 200 euro i handen, fick de Armas snabbt rollen som Carolina i ungdomsdramat El Internado (2007-10). Mordmysteriet blev snart en av de mest populära programmen på spansk TV, och de Armas utnyttjade sin växande berömmelse med en framträdande roll i den sexuellt laddade komedin Mentiras y Gordas (2009).

Efter att ha lämnat El Internado dök de Armas upp igen i den historiska serien Hispania, la leyenda (2010-12) som den förslavade Nerea. Hon fortsatte också sitt arbete på vita duken genom att spela huvudrollen i skräckfilmen El callejón (2011) och spela den HIV-positiva Sol i den romantiska komedin Por un puñado de Besos (2014).

Amerikanska filmer

Återigen i sökandet efter nya karriärutmaningar, flyttade de Armas till USA 2014 för att lära sig engelska och prova lyckan i Hollywood. Trots att hon var tvungen att lära sig sina repliker fonetiskt för sina första engelskspråkiga roller, placerade kombinationen av hennes naturliga talanger och strålande skönhet henne snabbt på vägen mot stjärnstatus.

’Knock Knock,’ ’Hands of Stone,’ ’War Dogs’

De Armas amerikanska debut parade henne med Keanu Reeves i den psykologiska thrillern Knock Knock (2015), en remake av 1977 års Death Game. Hennes återförening med Reeves för Exposed (2016) gick i stort sett obemärkt förbi, men hon fick uppmärksamhet för att spela boxningslegendaren Roberto Duráns fru i biografin Hands of Stone. De Armas gjorde också det bästa av sin begränsade tid i brottskomedin War Dogs, tillsammans med Miles Teller och Jonah Hill, innan hon landade i den adrenalinladdade produktionen Overdrive (2017).

’Blade Runner 2049’

De Armas karriär tog ett stort steg framåt efter att ha gått med i rollistan i Denis Villeneuves Blade Runner 2049, den efterlängtade uppföljaren till sci-fi-klassikern från 1982. Bokstavligen lyste hon upp skärmen som hologrammet Joi, kärleksintresset till Ryan Goslings replikan K, och de Armas erkändes för att ha levererat den känslomässiga kärnan i en berättelse där mänsklighet och artificiell intelligens möts, och hjälpte till att driva dess kommersiella och kritiska framgång.

’Knives Out’

Efter biroller i kriminaldramat The Informer och den sanna berättelsen baserade Wasp Network (båda 2019), framträdde de Armas återigen som utmärkande i en stjärnspäckad ensemble i Netflix-deckaren Knives Out. Det var ett projekt hon nästan förbisåg, efter att initialt ha sett sin karaktär, Marta, beskrivas som en ”vacker latinamerikansk vårdare.” Men hon värmde till rollen efter att ha lärt sig att Marta var mer komplex än väntat, och hennes engagemang för prestationen ledde till hennes första Golden Globe-nominering.

’No Time to Die,’ ’The Gray Man’

Medan den 25James Bond-filmen, No Time to Die, fick notoritet för sina produktions- och COVID-relaterade förseningar, var den goda nyheten från de många manusomskrivningarna en roll som specifikt skrivits för den kubanska skådespelerskan. Hon bländade till slut i sin korta men minnesvärda roll som CIA-agenten Paloma, och hjälpte till att skicka hennes Knives Out-kollega, Daniel Craig, ut ur hans sista 007-huvudroll i stil. Och medan de Armas insisterar på att actionfilmer ”inte är där jag är mest bekväm,” grävde hon återigen in i rollen som en CIA-operatör i sommarens 2022 Netflix-thriller The Gray Man, med Gosling och Chris Evans.

’Blonde’

En annan milstolpe kom när de Armas valdes att spela Marilyn Monroe i Andrew Dominiks Blonde, ett långvarigt projekt baserat på Joyce Carol Oates bästsäljande roman. Som skådespelerskan berättade för Vanity Fair var processen att bevisa att en kubanska kunde gestalta den ikoniska bombnedslaget en mödosam: ”Jag behövde bara provspela för Marilyn en gång, och Andrew sa, ’Det är du,’ men jag var tvungen att provspela för alla andra. Producenterna. Pengafolket. Jag hade alltid människor jag behövde övertyga.” Fler kritiker dök upp efter att trailern avslöjades som visade kvarvarande spår av hennes spanska accent, men Marilyn Monroe Estate och producenten Brad Pitt var bland de som försvarade stjärnan inför filmens september 2022-release.

Förhållanden, privatliv och Ben Affleck

De Armas gifte sig med den spanska skådespelaren och modellen Marc Clotet från 2011 till 2013. År senare blev hon föremål för omfattad tabloiduppmärksamhet när hon dejtade Hollywoodhunken Ben Affleck, hennes motspelare i Deep Water (2022), under större delen av 2020. Därefter inledde hon ett förhållande med Tinder-chefen Paul Boukadakis.

Utöver sitt skärmarbete tjänar de Armas som talesperson för Only Natural Diamonds. Hon behåller nära band med sina vänner och familj i Kuba och besöker huset hon äger i Havanna.

Snabba fakta

  • Födelseår: 1988
  • Födelsedatum: 30 april 1988
  • Födelseland: Kuba
  • Känd för: Den kubanska skådespelerskan Ana de Armas tog Hollywood med storm med uppseendeväckande roller i Blade Runner 2049 och Knives Out.
  • Branscher: TV, film
  • Stjärntecken: Oxen
  • Intressanta fakta: De Armas höll på att lära sig engelska när hon fick sina första amerikanska filmroller i mitten av 2010-talet.
  • Yrken: Skådespelare

Citat

Jag vill spela latina. Men jag vill inte sätta en korg med frukt på huvudet varje gång.

Folk frågar, ’Hur gjorde du detta val eller det?’ Men det fanns bara någonsin ett val åt gången. Jag har aldrig sett mitt liv på två sätt, så som jag ville ha det och plan B. Det fanns bara någonsin sättet jag ville ha det.

Michelle Yeoh Young
Biografier

Michelle Yeoh Young

Redaktionen2024-06-05
Jeffrey Dahmer
Biografier

Jeffrey Dahmer

Redaktionen2024-06-07

Leave a Reply

Pin It on Pinterest

Share This