Skip to main content

Jim Morrison var den karismatiska sångaren och låtskrivaren för 1960-talsrockgruppen The Doors tills hans död i Paris vid 27 års ålder.

Vem var Jim Morrison?

Jim Morrison var en amerikansk rocksångare och låtskrivare. Han studerade film vid UCLA, där han träffade medlemmarna av vad som skulle bli The Doors, ett ikoniskt band som hade hits som ”Light My Fire”, ”Hello, I Love You”, ”Touch Me” och ”Riders on the Storm”. Känd för sitt drickande, drogbruk och utmanande scenuppträdanden, lämnade Morrison The Doors 1971 för att skriva poesi och flyttade till Paris, där han förmodligen dog av hjärtsvikt vid 27 års ålder.

Jim Morrison

Familjebakgrund

Sångaren och låtskrivaren Jim Morrison föddes James Douglas Morrison den 8 december 1943 i Melbourne, Florida. Hans mor, Clara Clarke Morrison, var hemmafru, och hans far, George Stephen Morrison, var en marinpilot som nådde graden av konteramiral. George var befälhavare för amerikanska marinens styrkor ombord på flaggskeppet USS Bon Homme Richard under 1964 års Tonkinbuktincident som bidrog till att starta Vietnamkriget. Admiral George Morrison var också en skicklig pianist som gärna uppträdde för vänner på fester. Morrisons yngre bror Andy mindes, ”Det var alltid en stor publik runt pianot när min pappa spelade populära låtar som han kunde plocka upp på gehör.”

Tidiga år

Under sina tidiga år var Morrison en plikttrogen och mycket intelligent barn som utmärkte sig i skolan och hade ett särskilt intresse för att läsa, skriva och rita. Han genomgick en traumatisk men formativ upplevelse vid ungefär fem års ålder när han körde med sin familj genom New Mexico-öknen. En lastbil fylld med indianska arbetare hade kraschat, vilket lämnade döda och lemlästade kroppar av offren utspridda över motorvägen.

Morrison mindes: ”…allt jag såg var rolig röd färg och människor som låg omkring, men jag visste att något hände, för jag kunde känna vibrationerna från människorna omkring mig, för de var mina föräldrar och allt, och plötsligt insåg jag att de inte visste vad som hände mer än jag gjorde. Det var första gången jag smakade rädsla.” Även om hans familjemedlemmar senare har antytt att Morrison överdrev händelsen, gjorde den ändå ett djupt intryck på honom som han beskrev år senare i texterna till sin sång ”Peace Frog”: ”Indians scattered on dawn’s highway bleeding/ Ghosts crowd the young child’s fragile eggshell mind.”

Rebellisk ungdom

Morrison flyttade ofta som barn på grund av sin fars marintjänst, först från Florida till Kalifornien och sedan till Alexandria, Virginia, där han gick på George Washington High School. Som tonåring började Morrison göra uppror mot sin fars strikta disciplin, upptäcka alkohol och kvinnor och motsätta sig olika former av auktoritet. ”En gång sa han till läraren att han skulle operera bort en hjärntumör och lämnade klassrummet,” mindes hans syster Anne. Trots detta förblev Morrison en hängiven läsare, en ivrig dagboksskrivare och en hygglig student. När han tog examen från gymnasiet 1961 bad han sina föräldrar om Friedrich Nietzsches samlade verk som examenspresent—ett bevis på både hans boklighet och rebelliskhet.

Efter gymnasiet

Efter att ha tagit examen från gymnasiet återvände Morrison till sin födelsestat för att gå på Florida State University i Tallahassee. Efter att ha gjort dekanens lista sitt första år bestämde sig Morrison för att byta till University of California i Los Angeles för att studera film. Eftersom film var en relativt ny akademisk disciplin fanns det inga etablerade auktoriteter, något som tilltalade den fria Morrison mycket. ”Det finns inga experter, så, teoretiskt sett, vet varje student nästan lika mycket som varje professor,” förklarade han om sitt intresse för film.

Han utvecklade också ett ökande intresse för poesi vid UCLA, slukande de romantiska verken av William Blake och den samtida Beat-versen av Allen Ginsberg och Jack Kerouac medan han komponerade sina egna. Trots detta tappade Morrison snabbt intresset för sina filmstudier och skulle ha hoppat av skolan helt om det inte vore för hans rädsla för att bli inkallad till Vietnamkriget. Han tog examen från UCLA 1965 bara för att, enligt hans egna ord, ”jag ville inte gå in i armén, och jag ville inte arbeta—och det är den förbannade sanningen.”

The Doors

År 1965 gick Morrison samman med klassisk pianist Ray Manzarek, gitarrist Robbie Krieger och trummis John Densmore för att bilda ett band, The Doors. Med Morrison som sångare och frontman skrev Elektra Records kontrakt med The Doors året därpå, och i januari 1967 släppte bandet sitt självbetitlade debutalbum. The Doors första singel, ”Break on Through (To the Other Side)”, uppnådde endast blygsam framgång. Det var deras andra singel, ”Light My Fire”, som katapulterade bandet till rockvärldens förgrund, och nådde nummer 1 på Billboard poplistor.

The doors

The Doors, och särskilt Morrison, blev ökända senare samma år när de framförde låten live på The Ed Sullivan Show. På grund av dess uppenbara drogreferens hade Morrison gått med på att inte sjunga texten ”girl we couldn’t get much higher” på TV, men när kamerorna rullade gick han ändå vidare och sjöng det, vilket cementerade hans status som rockens nya rebellen hjälte. ”Light My Fire” förblir The Doors mest populära låt, som framträder framträdande på stora listor över de bästa rocklåtarna någonsin inspelade.

Genom att kombinera Morrisons mörka poetiska texter och utmanande scennärvaro med bandets unika och eklektiska märkliga psykedeliska musik, släppte The Doors en mängd album och låtar under de kommande åren. År 1967 släppte de sitt andra album, Strange Days, som innehöll Top 40-hitsen ”Love Me Two Times” och ”People are Strange” samt ”When the Music’s Over”. Månader senare, 1968, släppte de ett tredje album, Waiting for the Sun, med höjdpunkter som ”Hello, I Love You” (som också nådde nummer 1), ”Love Street” och ”Five to One”. De gick vidare med att spela in tre ytterligare album under de kommande tre åren: The Soft Parade (1969), Morrison Hotel (1970) och L.A. Woman (1971).

Problem och död

Morrison tillbringade nästan hela sitt vuxna liv med en kvinna vid namn Pamela Courson, och även om han kort gifte sig med en musikjournalist vid namn Patricia Kennealy i en keltisk hedna-ceremoni 1970, lämnade han allt till Courson i sitt testamente. (Hon ansågs vara hans sambogifta vid tiden för hans död.) Under sina relationer med Courson och Kennealy, förblev Morrison dock en ökänd kvinnojägare.

Hans drogmissbruk, våldsamma temperament och otrohet kulminerade i katastrof i New Haven, Connecticut, på natten den 9 december 1967. Morrison var hög, full och umgicks med en ung kvinna bakom scenen innan en show när han konfronterades av en polis och sprayades med pepparsprej. Han stormade sedan upp på scenen och levererade en tirad fylld med svordomar som ledde till hans arrestering på scenen, vilket sedan utlöste upplopp i området. Morrison arresterades senare 1970 för påstådd exhibitionism vid en konsert i Florida, även om anklagelserna postumt drogs tillbaka decennier senare.

I ett försök att få sitt liv i ordning tog Morrison en paus från The Doors våren 1971 och flyttade till Paris med Courson. Han fortsatte dock att plågas av droger och depression. Den 3 juli 1971 hittade Courson Morrison död i badkaret i deras lägenhet, förmodligen av hjärtsvikt. Eftersom de franska myndigheterna inte fann några bevis på brott, utfördes ingen obduktion, vilket i sin tur har lett till oändliga spekulationer och konspirationsteorier om hans död. År 2007 publicerade en klubbägare i Paris vid namn Sam Bernett en bok där han påstod att Morrison dog av en heroinöverdos på hans nattklubb och senare fördes tillbaka till sin lägenhet och placerades i badkaret för att dölja den verkliga orsaken till hans död. Jim Morrison begravdes på den berömda Père Lachaise-kyrkogården i Paris, och hans grav har sedan dess blivit en av stadens största turistattraktioner. Han var bara 27 år gammal vid sin död.

Snabba fakta om Jim Morrison

 • Namn: Jim Morrison
 • Födelseår: 1943
 • Födelsedatum: 8 december 1943
 • Födelsestat: Florida
 • Födelsestad: Melbourne
 • Födelseland: USA
 • Kön: Man
 • Känd för: Jim Morrison var den karismatiska sångaren och låtskrivaren för 1960-talsrockgruppen The Doors tills hans död i Paris vid 27 års ålder.
 • Bransch: Rock
 • Stjärntecken: Skytten
 • Skolor: University of California i Los Angeles
 • Dödsår: 1971
 • Dödsdatum: 3 juli 1971
 • Dödsstad: Paris
 • Dödsland: Frankrike

Leave a Reply

Pin It on Pinterest

Share This