Skip to main content

Det var en gång tre bockar som alla hette Bruse. De bodde på en gård på en sida av en stor å. På andra sidan ån fanns en äng fylld med det grönaste och saftigaste gräset. För att komma till ängen behövde de korsa en bro, men under bron bodde ett stort och elakt troll.

En dag bestämde sig de tre bockarna Bruse för att de ville till ängen för att äta sig riktigt mätta. Först gick den minsta bocken Bruse mot bron.

Sagan om de tre bockarna Bruse

”Trip, trap, trip, trap”, lät det när han gick över bron.

”Vem är det som trippar på min bro?” röt trollet och stack upp sitt fula huvud.

”Åh, det är bara lilla jag, den minsta bocken Bruse,” sa den lilla bocken. ”Jag är så liten och späd, låt mig gå över till ängen för att bli fet.”

”Nej, jag ska äta upp dig!” skrek trollet.

”Åh nej, ät inte upp mig. Vänta tills min storebror kommer, han är mycket större och godare,” sa den lilla bocken.

Trollet tänkte efter och lät den lilla bocken gå.

Nästa gång kom mellanbocken Bruse.

”Trip, trap, trip, trap”, lät det när han gick över bron.

”Vem är det som trippar på min bro?” röt trollet igen.

”Åh, det är bara lilla jag, mellanbocken Bruse,” sa mellanbocken. ”Jag är inte så stor ännu, låt mig gå över till ängen för att bli fet.”

”Nej, jag ska äta upp dig!” skrek trollet.

”Åh nej, ät inte upp mig. Vänta tills min storebror kommer, han är mycket större och godare,” sa mellanbocken.

Trollet tänkte efter och lät mellanbocken gå.

Till slut kom den stora bocken Bruse.

”Trip, trap, trip, trap”, lät det när han gick över bron.

”Vem är det som trippar på min bro?” röt trollet, ännu argare.

”Det är jag, den stora bocken Bruse,” svarade den stora bocken med en kraftig röst.

”Nu ska jag äta upp dig!” skrek trollet.

”Kom an du bara!” ropade den stora bocken Bruse. Med sina stora horn stångade han trollet så att det föll ner i ån och sveptes bort av strömmen. Trollet syntes aldrig till igen.

De tre bockarna Bruse kunde nu fritt gå över bron till ängen. Där åt de sig riktigt mätta på det saftiga gräset och levde lyckliga i alla sina dagar.

Slut.

Bockarna Bruse

Sagan om Bockarna Bruse är en norsk folksaga som har berättats i generationer. Första gången sagan skrevs ner var på 1800-talet av Peter Christen Asbjørnsen och Jørgen Moe, som samlade in och publicerade norska folksagor. Sagan handlar om tre bockar med samma namn, Bruse, som vill gå över en bro för att komma till en äng med saftigt gräs. Under bron bor ett elakt troll som försöker hindra dem. Genom list och mod lyckas bockarna övervinna trollet och nå sitt mål.

Sagan lär ut vikten av mod, samarbete och att använda list för att övervinna svårigheter. Den visar också att även den minsta kan spela en viktig roll i att lösa problem.

Sagan om Bockarna Bruse är en av de mest kända folksagorna i Skandinavien och har översatts till många språk. Den används ofta i skolor och förskolor för att introducera barn till nordisk kultur och folklore. Sagan har inspirerat många teateruppsättningar, böcker och till och med musikaliska tolkningar. I vissa versioner av sagan får bockarna olika namn eller egenskaper, men huvudhandlingen förblir densamma. Berättelsen är enkel nog för små barn att förstå, men innehåller också element av spänning och humor som gör den underhållande för äldre barn. Trollet under bron har blivit en ikonisk figur i nordisk mytologi och folklore.

Moraliska Lektioner:

  • Mod och beslutsamhet är viktiga för att övervinna hinder.
  • Det är viktigt att tänka smart och använda list för att lösa problem.
  • Samarbete och att hjälpa varandra kan leda till framgång.

Aktiviteter för Barn:

  • Återskapa sagan genom rollspel.
  • Rita bilder av bockarna och trollet.
  • Bygga en liten bro och leka ut sagan med leksaksfigurer.

Leave a Reply

Pin It on Pinterest

Share This