Skip to main content

Det var en gång en gammal mjölnare som hade tre söner. När mjölnaren dog, ärvde den äldste sonen kvarnen, den näst äldste ärvde åsnan, och den yngste, som hette Per, ärvde bara en katt. Per var mycket besviken över sitt arv och visste inte vad han skulle göra med katten.

Men katten, som var en klok och listig katt, sa till Per: ”Oroa dig inte, min kära husse. Ge mig bara ett par stövlar och en säck, så ska jag visa dig att jag kan vara till stor nytta.”

Per, som inte hade något att förlora, skaffade katten ett par stövlar och en säck. Katten tog på sig stövlarna och såg mycket imponerande ut.

Mästerkatten i stövlar

Han fyllde säcken med gryn och begav sig ut på jakt. Snart fångade han en stor kanin genom att lura den in i säcken. Katten tog kaninen till kungens slott och sa till kungen:

”Min herre, markisen av Carabas, skickar denna gåva till er, ers majestät.”

Kungen, som var mycket imponerad av den fina kaninen och den artiga katten, tackade och accepterade gåvan. Katten fortsatte att fånga vilda djur och fåglar och varje gång tog han dem till kungen och sa att de var gåvor från markisen av Carabas.

En dag fick katten reda på att kungen och hans dotter, prinsessan, skulle åka på en tur i sin vagn längs floden. Katten skyndade hem till Per och sa:

”Per, gör precis som jag säger, och din lycka är gjord. Gå och bada i floden och lämna resten till mig.”

Per gjorde som katten sa. När kungens vagn närmade sig, började katten ropa:

”Hjälp! Hjälp! Min herre, markisen av Carabas, håller på att drunkna!”

Kungen hörde ropen och skickade sina tjänare för att rädda Per. Katten förklarade för kungen att tjuvar hade stulit Pers kläder medan han badade. Kungen beordrade att Per skulle få fina kläder att ha på sig, och Per såg nu ut som en riktig adelsman.

Kungen, som var imponerad av markisen av Carabas (som egentligen var Per), bjöd in honom att följa med i vagnen. Under resan visade katten vägen och sa till alla bönder längs vägen att om de inte sa att alla dessa åkrar och ängar tillhörde markisen av Carabas, skulle de bli straffade. Bönderna, som var rädda för kattens hot, gjorde som de blev tillsagda.

Kungen var mycket imponerad av markisen av Carabas stora ägor. Snart kom de till ett stort slott som ägdes av en mäktig trollkarl. Katten gick djärvt in i slottet och sa:

”Jag har hört att du kan förvandla dig till vilket djur som helst, men jag tvivlar på att du kan förvandla dig till ett lejon.”

Trollkarlen, som ville visa sin kraft, förvandlade sig genast till ett stort, skrämmande lejon. Katten låtsades bli mycket rädd, men sedan sa han:

”Det var verkligen imponerande, men jag slår vad om att du inte kan förvandla dig till något litet, som en mus.”

Trollkarlen, som var mycket självsäker, förvandlade sig genast till en liten mus. Katten fångade musen snabbt och åt upp den. Nu var slottet fritt från trollkarlen, och katten kunde visa det för kungen och säga att det tillhörde markisen av Carabas.

Kungen var så imponerad att han gav sin dotters hand i äktenskap till Per, som nu verkligen var markisen av Carabas. Per och prinsessan levde lyckliga i alla sina dagar, och katten, som nu kallades Mästerkatten i stövlar, levde ett liv i lyx och ära vid deras sida.

Slut.

Om Mästerkatten i stövlar

Sagan om Mästerkatten i stövlar är en klassisk europeisk folksaga som har berättats i generationer. Första gången sagan skrevs ner var på 1600-talet av Charles Perrault, och den har sedan dess blivit en populär berättelse för både barn och vuxna. Sagan handlar om en listig och intelligent katt som hjälper sin fattiga husse, Per, att uppnå rikedom och lycka genom sin kluriga natur och förmåga att överlista sina fiender.

Katten ber om ett par stövlar och en säck, och med dessa enkla medel lyckas han fånga byten som han ger som gåvor till kungen, och på så sätt bygger han upp en bild av sin husse som en rik markis. Genom kattens list och förmåga att manipulera situationer, lyckas Per till slut få kungens förtroende och hand i äktenskap med prinsessan.

Sagan lär ut vikten av intelligens, mod och kreativitet. Den visar också att även de som börjar med lite kan uppnå stora saker med rätt inställning och lite hjälp från oväntade källor.

Sagan om Mästerkatten i stövlar är en av de mest kända folksagorna i världen och har översatts till många språk. Den används ofta i skolor och förskolor för att introducera barn till klassiska berättelser och moral. Sagan har inspirerat många teateruppsättningar, filmer, böcker och till och med musikaliska tolkningar. I vissa versioner av sagan kan kattens äventyr och metoder variera, men huvudhandlingen förblir densamma. Berättelsen är enkel nog för små barn att förstå, men innehåller också element av spänning och lärdomar som gör den underhållande för äldre barn. Mästerkatten i stövlar har blivit en ikonisk figur i europeisk folklore.

Moraliska lektioner:

  • Intelligens och kreativitet är viktiga verktyg för att övervinna hinder.
  • Mod och beslutsamhet kan leda till stora framgångar.
  • Att hjälpa andra kan också leda till egen lycka och framgång.

Aktiviteter för barn:

  • Återskapa sagan genom rollspel.
  • Rita bilder av Mästerkatten i sina stövlar och Per.
  • Bygga en liten by och ett slott och leka ut sagan med leksaksfigurer.

Leave a Reply

Pin It on Pinterest

Share This