Skip to main content

Det var en gång en liten flicka som bodde i en by vid kanten av en stor, mörk skog. Hon var alltid klädd i en vacker röd mantel med en huva, och därför kallade alla henne Rödluvan. En dag bad Rödluvans mamma henne att ta med en korg med bröd och vin till hennes sjuka mormor som bodde djupt inne i skogen.

”Kom ihåg att gå rakt till mormors hus och prata inte med främlingar,” sa mamman. ”Skogen kan vara farlig.”

Rödluvan lovade att följa sin mammas råd och började sin resa genom skogen. På vägen plockade hon några vackra blommor till sin mormor. Medan hon plockade blommor, stötte hon på en stor, elak varg.

”God dag, lilla flicka,” sa vargen. ”Vart är du på väg så tidigt?”

”Jag ska till min mormor som är sjuk,” svarade Rödluvan. ”Hon bor i huset på andra sidan skogen.”

Vargen, som var mycket hungrig, fick en slug idé. ”Jag ska ta en genväg och lura den lilla flickan,” tänkte han. ”Sedan ska jag äta upp både henne och hennes mormor.”

Vargen skyndade sig till mormors hus medan Rödluvan fortsatte att plocka blommor. När vargen kom fram, knackade han på dörren.

”Vem är det?” frågade mormor.

”Det är jag, Rödluvan,” svarade vargen med en förklädd röst. ”Jag har med mig bröd och vin till dig.”

”Kom in, kära barn,” sa mormor. ”Dörren är öppen.”

Vargen rusade in, och utan att mormor hann reagera, svalde han henne hel och hållen. Han klädde sig i hennes nattlinne och lade sig i hennes säng, väntande på Rödluvan.

Lite senare kom Rödluvan till mormors hus. Hon knackade på dörren.

”Vem är det?” frågade vargen, som försökte låta som mormor.

”Det är jag, Rödluvan,” svarade flickan. ”Jag har med mig bröd och vin till dig.”

”Kom in, kära barn,” sa vargen. ”Dörren är öppen.”

När Rödluvan kom in i huset, märkte hon att något inte stod rätt till. ”Mormor, vilken djup röst du har!” utbrast hon.

”Det är för att jag ska kunna prata bättre med dig,” sa vargen.

”Mormor, vilka stora ögon du har!” sa Rödluvan.

”Det är för att jag ska kunna se dig bättre,” sa vargen.

”Mormor, vilka stora händer du har!” sa Rödluvan.

”Det är för att jag ska kunna krama dig bättre,” sa vargen.

”Mormor, vilken stor mun du har!” utbrast Rödluvan till slut.

”Det är för att jag ska kunna äta upp dig!” röt vargen och hoppade upp ur sängen.

Precis när vargen skulle sluka Rödluvan, hördes ett högt bankande på dörren. En jägare som hade varit ute i skogen hörde ljuden och rusade in i huset. Han såg vargen och agerade snabbt. Med sin yxa lyckades han övermanna vargen och befria både mormor och Rödluvan.

Mormor, som var lite skakad men oskadd, kramade om Rödluvan. ”Tack för att du kom, min kära,” sa hon. ”Och tack till dig, modiga jägare.”

Efter den händelsen lovade Rödluvan att alltid lyssna på sin mammas råd och att aldrig igen prata med främlingar i skogen. Och så levde de lyckliga i alla sina dagar.

Slut.

Rödluvan och vargen

Sagan om Rödluvan och vargen är en klassisk europeisk folksaga som har berättats i generationer. Första gången sagan skrevs ner var på 1600-talet av Charles Perrault, och senare blev den populär genom bröderna Grimms version på 1800-talet. Sagan handlar om en liten flicka, kallad Rödluvan, som ska besöka sin sjuka mormor. På vägen möter hon en elak varg som har onda avsikter. Genom list och hjälp från en modig jägare lyckas Rödluvan och hennes mormor undkomma vargen.

Sagan lär ut vikten av att vara försiktig, att lyssna på föräldrars råd och att inte prata med främlingar. Den visar också att hjälp kan komma från oväntat håll när man är i fara.

Sagan om Rödluvan och vargen är en av de mest kända folksagorna i världen och har översatts till många språk. Den används ofta i skolor och förskolor för att introducera barn till klassiska berättelser och moral. Sagan har inspirerat många teateruppsättningar, filmer, böcker och till och med musikaliska tolkningar. I vissa versioner av sagan får vargen olika egenskaper eller slutet ändras, men huvudhandlingen förblir densamma. Berättelsen är enkel nog för små barn att förstå, men innehåller också element av spänning och lärdomar som gör den underhållande för äldre barn. Rödluvan och vargen har blivit ikoniska figurer i europeisk folklore.

Moraliska lektioner:

  • Försiktighet och att följa föräldrars råd är viktiga för att undvika fara.
  • Det är viktigt att vara misstänksam mot främlingar och inte avslöja för mycket information.
  • Hjälp och räddning kan komma från oväntade källor.

Aktiviteter för barn:

  • Återskapa sagan genom rollspel.
  • Rita bilder av Rödluvan, vargen och mormor.
  • Bygga en liten skog och mormors hus och leka ut sagan med leksaksfigurer.

Leave a Reply

Pin It on Pinterest

Share This